Om akupressur

Akupunktur – bare uden nåle

Akupressur virker efter samme principper som akupunktur, bare uden nåle.

Punkter langs kroppens meridianer stimuleres med tryk – en teknik, der er beskrevet i traditionel kinesisk medicin, TKM.

TKM hævder, at en persons helbred er afhængig af den frie bevægelighed for energi gennem kroppen. Disse energier strømmer gennem meridianer rundt i kroppen. Langs disse meridianer er mange akupressurpunkter der påvirker symptomer af forskellige lidelser.

Det menes, at lidelser skyldes en blokering eller forstyrrelser i energistrømme langs meridianer i kroppen. Stimulering af punkter hjælper til at frigive blokering, således at energien cirkulerer frit og får kroppen tilbage til den naturlige balance.

AKUPRESSUR MOD KVALME

Dansk artikel om studier for afhjælpning af kvalme ved transportsyge, graviditetskvalme og kvalme fra medicin f.eks kemoterapi. Læs mere…

Kan anvendes af alle

Resumé fra artiklen “The power of pressure”. Forskningen i både akupressur og akupunktur fortsætter.
To store analyser af kvalitetsforsøg med akupressur har konkluderet, at resultaterne er tilstrækkeligt positive til, at yderligere undersøgelser burde iværksættes. Alle disse resultater har understreget fordelen ved, at akupressur er en billig behandling mod kvalme og opkast, og kan foretages af patienterne selv og udgør et minimalt indgreb.

Samtidig er en forklaring på vej, som kan tilfredsstille vestlige videnskabsmænd. De forskere, der undersøger forklaringer bag akupunktur og akupressur finder beviser for, at kemiske budbringere i nervesystemet kan være forbindelsen mellem akupunkt-stimulation og en fysiologisk reaktion.

Alt for få ansatte i sundhedssektoren kender til disse forskningsresultater og akupressurbåndenes potentiale, hvad angår lindring af kvalme og opkast i forbindelse med køre- og søsyge, graviditetskvalme, pleje efter operationer og kemoterapi. Selv i alvorlige tilfælde kan akupressurbåndene forstærke virkningen af antikvalmemedicin og gøre det muligt at reducere medicindoserne.

Læger og sygeplejersker, som kender til disse fordele, er ikke alle klar over, at det er altafgørende for at opnå den ønskede virkning er at båndet placeres korrekt på P6-akupunktet.
Behandlingsformen er dog enkel, effektiv og billig, og kræver blot en smule opmærksomhed ved placering af båndet. Akupressur har alt for længe været et forsømt alternativt og supplement til moderne lægevidenskab – et hjælpemiddel der er så enkelt, at man let overser muligheden.

Kan vi tillade os at ignorere denne behandlingsform..?
– skriver den engelske journalist Anne Woodham.

FAKTA OM AKUPRESSUR

I følge traditionel kinesisk medicin er kroppens energier i konstant bevægelse. Når forskellige akupressur-punkter påvirkes, afstemmes disse energier, og balancen bliver opretholdt eller genoprettet.

Et afgørende akupressurpunkt mod kvalme, er det såkaldte ‘Nei-Kuan’ også kaldet P6 punktet. Når seaband er placeret korrekt, stimuleres dette punkt med akupressur-knappen på indersiden af båndet – og kvalmen forsvinder eller bliver lindret.